Ένας οδηγός για την οικογένεια
1) Άρχισε με τον εαυτό σου, ΟΧΙ με τον χρήστη. Να θυμάσαι ότι είσαι συνδεδεμένος-η συναισθηματικά. Μάθε κάθε τι σχετικό με τα ναρκωτικά και χρησιμοποίησε το. Με το να αλλάξεις την στάση και την προσέγγιση σου, ίσως να επιταχύνεις τη διαδικασία της ανάρρωσης.
2) Άρχισε τώρα να ενημερώνεσαι και να μαθαίνεις πως να κάνεις τις σωστές κινήσεις . Μπορείς να επικοινωνήσεις με ενα κέντρο να λάβεις πληροφορίες για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την θεραπεία, από επαγγελματία Σύμβουλο που έχει πείρα στον τομέα των ναρκωτικών.
3) Μην επιτρέπεις τον εαυτό σου να παραπλανηθεί, να πέσει θύμα εκμετάλλευσης, . Μην αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις την αλήθεια- όσο οδυνηρό και αν είναι.
4)Μην κάνεις κήρυγμα, μην ηθικολογείς, μη μαλώνεις, μη κατηγορείς, μην απειλείς, μην χάνεις την ψυχραιμία σου και μην καλύπτεις της συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών. Ίσως όλα αυτά σε κάνουν να αισθανθείς προσωρινά καλύτερα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η χειρότερο σε βάθος χρόνου .
5) Μη θεωρείς τις υποσχέσεις αποχής σαν υποκατάστατο μιας συμμετοχής σε πρόγραμμα ανάρρωσης. Να ενθαρρύνεις μόνο κάθε πραγματικά ευεργετική δραστηριότητα για ανάρρωση του χρήστη, και να τον βοηθάς να την πραγματοποιήσει.
6) Μην αφήνεις την ανησυχία σου να σε αναγκάζει να κάνεις για τον χρήστη αυτά που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του.
7) Πάνω απ’όλα, μην αποφεύγεις την αντιμετώπιση της πραγματικότητας, δηλαδή ότι η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, είναι μία προοδευτική αρρώστια, η οποία χειροτερεύει με τη συνεχή χρήση αλλά και μετά την αποχή…χρειάζεται συνεχής θεραπεία
(Η απραξία είναι η χειρότερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.)