Η θεραπευτική μας προσέγγιση

Πιστεύουμε ότι.... 

Ο εθισμός είναι μια ασθένεια

Το άτομο δεν ευθύνεται για την προοδευτική εξέλιξη της ασθένειας αυτής

Η ενημέρωση για τον εθισμό πρέπει να ξεκινά από το πλαίσιο της οικογένειας

Το αρχικό κίνητρο για θεραπεία δεν καθορίζει το αποτέλεσμα.

Θεραπεία βασισμένη σε αξιοπρέπεια και σεβασμό στην προσωπικότητα του ανθρώπου.

Παροχή θεραπείας στα άτομα που υποφέρουν και όχι ιδρυματοποίηση

Παροχή βοήθειας για ανάρρωση και στα τρία επίπεδα: σωματικό, διανοητικό, πνευματικό.

 

Πιστεύουμε ότι οι συνέπειες του εθισμού βάλλουν το άτομο και το περιβάλλον του σε πολλά επίπεδα.

 Η πολυμορφία των προβλημάτων απαιτεί τις υπηρεσίες συμβούλων ψυχικής υγείας ειδικών στην Συμβουλευτική Εξαρτήσεων, κοινωνικής επανένταξης, πνευματικής ανάπτυξης και την εμπειρία άλλων ναρκομανών σε ανάρρωση. 

Αναλυτικά η θεραπευτική μας προσέγγιση

 

Η θεραπεία μας αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία όπως ομαδική θεραπεία, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής, συμβουλευτική οικογένειας, καθώς και διαλέξεις και εργαστήρια πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τον εθισμό. Θα τους δοθούν διαφορετικές θεραπευτικές εργασίες (όπως για παράδειγμα, να γράψουν και να μοιραστούν με την ομάδα την ιστορία της ζωής τους) που θα τους βοηθήσει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες προβληματικές περιοχές της ζωής τους.

Πιστεύουμε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σαν κατάσταση μοιάζει πολύ με ασθένεια. Έχουμε δει ότι η ζωή των περισσότερων ατόμων που ζητάνε τις υπηρεσίες μας, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εξάρτηση τους αυτή. Είδαμε ότι οι βλάβες στην υγεία τους δεν είναι μόνο στο σωματικό αλλά και στον ψυχολογικό και συναισθηματικό τομέα. Στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κοινωνικά απομονωμένα, οικονομικά κατεστραμμένα, με πολλά και συχνά σοβαρά νομικά προβλήματα. Είναι άτομα που ο εθισμός τους, τους έχει κοστίσει πολύ ακριβά σε πολλά επίπεδα.

 

Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά να αναγνωρίσουν και να συμφιλιωθούν με αυτή την πολλές φορές επίπονη πραγματικότητα και να τους προτείνουμε εναλλακτικού ς τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών, επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης συναισθημάτων.

Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να πετύχουν πλήρη αποχή από όλες τις ουσίες και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Όλες οι έρευνες και οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει για τον εθισμό, δείχνουν ότι για τα άτομα με χρόνια προβλήματα χρήσης αλκοόλ και ουσιών, η πλήρης αποχή είναι το πιο κατάλληλο μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού.

 

Τους παροτρύνουμε να παρακολουθούν τις ομάδες αυτοβοήθειας των Ναρκομανών Ανωνύμων και των Αλκοολικών Ανωνύμων επειδή πιστεύουμε πως οι ομάδες αυτές προσφέρουν ελπίδα, υποστήριξη και έναν υγιή εναλλακτικό τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό, προσφέρουμε από τον πρώτο καιρό μεταφορά από το κέντρο προς τις ομάδες και πίσω, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν.

 

Αλλαγές και οφέλη που αποκόμισαν τα άτομα που ολοκλήρωσαν την θεραπεία τους

 

 Απέκτησαν μια καλύτερη κατανόηση της καταστροφικής επίδρασης που είχε το αλκοόλ ή οι ουσίες στη ζωή τους, Ανέκτησαν το σύστημα αξιών τους, τις αρχές τους, την υγεία τους, τις σχέσεις τους, κλπ.

 Αρχίσουν να αποκτούν ικανότητες διαχείρισης δύσκολων σκέψεων και συναισθημάτων όπως ο φόβος, ο θυμός, το άγχος και η επιθυμία για χρήση.

Ανέβασαν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αίσθησης της αξίας τους.

Αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα δίκτυο υποστήριξης (οικογένεια, φίλοι, ομάδες αυτοβοήθειας) και θα έμαθαν να το χρησιμοποιούν αποτελεσματικά.

Έβαλαν στόχους και άρχισαν να διαμορφώνουν σχέδια για το άμεσο μέλλον. 

 

Παρόλο που η θεραπεία αυτή συχνά είναι δύσκολο και επίπονο έργο, έχει μεγάλα οφέλη:

Η αυτοεκτίμησή τους άρχισε να ανεβαίνει, με συνέπεια να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.

Ανακαλύψαν νέους και διαφορετικούς τρόπους να ευχαριστιούνται τη ζωή.

Έμαθαν νέους τρόπους να αντιμετωπίζουν και να λύνουν κάποια από τα προβλήματα της ζωής.

Γνώρισαν πολλούς ¨καθαρούς¨ ανθρώπους και θα τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν βαθιές φιλίες.

Ενεπλάκησαν σε ενδιαφέρουσες αναζητήσεις για τον εαυτό τους, που μπορούν να φέρουν μεγάλη ικανοποίηση και αυτογνωσία.

Έμαθαν νέους τρόπους διαχείρισης σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφορών.

 

Επίσης:

Είναι πολύ πιθανόν να προσανατολιστούν επαγγελματικά και να βρουν δουλειά.

Είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στις σπουδές τους ή ίσως να αρχίσουν σπουδές, αν το επιθυμούν.

Είναι πολύ πιθανό να φτιάξουν οι σχέσεις τους με την οικογένειά τους ή αν είναι γονείς να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο αυτό.

Είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν  άλλες ικανοποιητικές δραστηριότητες στη ζωή.

 Με άλλα λόγια, η ποιότητα της ζωής τους θα βελτιωθεί δραματικά

 

Έχουμε δει ότι οι πιθανότητες που έχουν να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο υγείας τους, σε συναισθηματικό και διανοητικό πεδίο και να μείνουν καθαροί από το αλκοόλ και τις ουσίες, αυξάνονται σημαντικά εάν και εφόσον ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους.