Η εθιστική δράση είναι μια εμπειρία με πολλή ένταση.

2014-06-18 21:41

Ένταση που λανθασμένα εκλαμβάνεται σαν μια οικειότητα και εγγύτητα.

 

Συναισθηματικά, οι εθισμένοι μπερδεύουν την ένταση με την εγγύτητα. Η εθιστική δράση είναι μια εμπειρία με πολλή ένταση για τους εθισμένους επειδή χρειάζεται να πάνε ενάντια στον εαυτό τους.·   

Κατά την έκσταση που προκαλείται από την εθιστική δράση, οι εθισμένοι μπορεί να νιώσουν πολύ έντονη συγκίνηση και αναστάτωση, πολλή ντροπή και πολύ φόβο. Οτιδήποτε και να αισθάνονται, το αισθάνονται έντονα. Οι εθισμένοι νιώθουν πολύ συνδεδεμένοι με τη στιγμή εξαιτίας της έντασης.

 

Η ένταση παρόλα αυτά, δεν είναι εγγύτητα και οικειότητα, μόλο που οι εθισμένοι τα μπερδεύουν επανειλημμένα. Ο εθισμένος έχει μια πολύ έντονη εμπειρία και πιστεύει πως είναι μια στιγμή οικειότητας. Π.χ. ο αλκοολικός βλέπει τις σχέσεις του με τα φιλαράκια που πίνουν παρέα σαν βαθιές και πολύ προσωπικές, αλλά σβήνουν όταν δεν πίνουν πια μαζί. Μπορούμε να μάθουμε  πολλά για τις διαφορές μεταξύ οικειότητας και έντασης από την παρατήρηση π.χ ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού.

 

 Για παράδειγμα μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα η οποία είναι σε μια ηλικία όπου η ένταση και η εγγύτητα συχνά μπερδεύονται. Πιστεύει ότι είναι «απόλυτα ερωτευμένη» με ένα αγόρι στην τάξη της, και ότι θα παντρευτούν στα σίγουρα. Έχει ήδη αποφασίσει πόσα παιδιά θα κάνουνε και πως θα τα ονομάσει. Θα ήταν ματαιοπονία να προσπαθήσει κανείς να της αλλάξει τα συναισθηματικά της πιστεύω. Όλοι γύρω της ξέρουμε πως την έχει ξεγελάσει η ένταση. Αυτό που αισθάνεται είναι πολύ έντονο, αλλά δεν έχει σχέση με την οικειότητα ή εγγύτητα.

 

Η εφηβεία είναι μια εποχή που κάποιος μαθαίνει τις διαφορές μεταξύ έντασης και οικειότητας. Οι έφηβοι δίνουν υποσχέσεις αιώνιας φιλίας και κάνουν εκτενή σχέδια για το μέλλον που βασίζονται σε αυτές, μόνο και μόνο για να δουν τις τους να σβήνουν. Η εγγύτητα και η οικειότητα χτίζονται με τον καιρό. Οι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται να δουν πέρα από τη στιγμή.

 

Οι εν ενεργεία εθισμένοι επίσης ζουν για την παρούσα στιγμή, χρησιμοποιώντας, συναισθηματική λογική. Συναισθηματικά, οι εθισμένοι ενεργούν σαν έφηβοι και συχνά περιγράφονται σαν έφηβοι στην συμπεριφορά τους και στη στάση τους. Έτσι και αλλιώς, πολλά θέματα με τα οποία παλεύουν οι εθισμένοι είναι τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι. Η διαφορά είναι ότι οι εθισμένοι μένουν παγιδευμένοι στο εφηβικό στάδιο καθώς προοδεύει η αρρώστια τους.